Як пережити важкий день: шість працюючих способів

Часом дні йдуть чітко за планом: ми вчасно прокидаємося, встигаємо спокійно зібратися і поснідати, дістатися до роботи, вирішити важливі питання, розібрати текучку, зробити все дзвінки, написати всі листи, і з почуттям «все зробила — молодець» проводжаємо день. Деякі з нас в цей базовий графік вплітають тренування, розвезення дітей в садок або школу, візит до батьків, каву з подругою, закупівлю в супермаркеті або десяток інших справ. А буває, день сиплеться з самого ранку. Тут прокол, там нестиковки, тут погана новина, і голова болить, і терміни проекту горять, і відчуття — «не справляюся».

Особливо стресовими можуть бути ситуації, які ми не можемо змінити, а можливі поради близьких на кшталт «просто прийми це» можуть лише дратувати. Просто прийняти не завжди виходить, а ось розвивати навички, які допомагають справлятися зі своїми емоціями в стресовій ситуації цілком можливо.

Про які навички йдеться?

Психолог Марша Лайнен розробила стратегію, завдяки якій кожен може навчитися переживати важкі моменти і важкі дні, коли неможливо вплинути на те, що відбувається. Ця стратегія виглядає провокативною, оскільки Марша пропонує справлятися зі стресом і вчитися приймати ситуації через… відволікання.

Коли ми опираємося тому, що відбувається, то часто підсилюємо негативні емоції і посилюємо таким чином конфліктну або складну ситуацію. Перевести фокус уваги на інші дії і більш конструктивні думки не означає забути про труднощі, але це може допомогти впоратися з ними.

Шість способів пережити важкий день, впоратися зі стресом і прийняти реальність:

1. Займіться справою.

Подумайте: які справи надають вам сил, які заняття дозволяють відчути себе краще? Для когось це спорт і можливість направити енергію в фізичну активність, хтось медитує над в’язанням або малюванням мандал, комусь, як на мене, допомагають довгі піші прогулянки по улюблених місцях, зустріч з близькою подругою або хороший фільм після смачної вечері. Подумки пробіжіться по переліку справ для самодопомоги, і оберіть що-небудь, на що відчули внутрішній відгук.

Вам може бути цікавою моя стаття на тему «Як давно ви насолоджувалися часом на самоті»

2. Допоможіть кому-небудь, хто цього потребує.

Запропонуйте допомогу тому, хто її потребує, або допоможіть анонімно. Подумайте, як і кому ви можете допомогти? Ваша подруга недавно стала мамою? Можна зробити для неї закупівлю в супермаркеті, приготувати і привезти вечерю або погуляти з коляскою у дворі, щоб у неї була година-два на сон або час в тиші і самоті. Ваш шафа забита речами, частину з яких ви давно не носите? Знайдіть в соціальних мережах групи допомоги, і надсилайте посилку тому, кому ваші речі можуть стати в нагоді. Попрацюйте волонтером. Станьте донором крові, якщо дозволяє стан здоров’я.

Психолог Келлі МакГоніал вивчає стрес. У своїй книзі і у виступі на конференції TED Talk вона ділиться результатами одного з досліджень, згідно з яким люди, що допомагають іншим, краще справляються зі стресом і живуть довше. Іншими словами, турбота про інших розвиває стійкість.

3. Порівнюйте правильно.

Не порівнюйте себе з тими, хто здається вам щасливішим, успішнішим, багатшим. Порівняйте себе з тими, хто справляється так само, як ви, або гірше. Перший варіант соціального порівняння призводить лише до зниження самооцінки, а другий дозволяє знайти опору. «Це не найважчий день мого життя», «Я справлялася з речами гірше, ніж ця».

4. Викликайте у себе протилежні емоції.

Ви роздратовані, засмучені, перелякані, пригнічені? Спробуйте викликати у себе інші емоції. Що викликає у вас сміх? Ігри з дитиною, відео про домашніх тварин, старі записи КВН, меми в інтернеті, улюблений комедійний серіал? Моя таємна зброя проти пригніченого настрою — невдалі дублі на зйомках серіалу «Friends», кожного разу сміюся до сліз.

5. Дайте собі час на переживання.

Переживання і стресова ситуація іноді захльостують нас, думки ходять по колу, і незрозуміло, як зістрибнути з цієї каруселі. Щоб не застрявати в такому стані, відведіть певний час на переживання, скарги, на «поплакати», а потім перемикайтеся з цього цього і повертайтеся до своїх справ. У книзі Лариси Парфентьєвої «100 способів змінити життя» я зустріла відмінний приклад на цю тему.

Одна футбольна команда успішно грала матч за матчем, і тренер поділився методом «48 годин». Суть в тому, що в разі програшу він дає гравцям дві доби на те, щоб пережити його. Дозволяється ридати, ходити по барах, розважатися, як завгодно — але за 48 годин вони повинні повернутися до тренувань і забути про поразку. Так само святкують і перемоги — 48 годин ейфорії, а потім знову в стрій.

6. Додайте сильних відчуттів.

Гарна можливість переключитися і заспокоїтися — додати сильних відчуттів. Починаючи від чогось простого (наприклад, прийняти дуже гарячий душ або потримати в руках лід) і закінчуючи гучною музикою, інтенсивним тренуванням, сексом.

Пропоную прочитати ще «16 ідей самопідтримки, коли енергія на нулі»

Це працює як окремо взяті способи, так і в поєднанні одного з іншим. Коли стрес зашкалює або день здається дійсно важким, спробуйте один або декілька з цих рекомендацій. Сподіваюся, вони допоможуть вам відчути себе краще.

26 Червня / 2020 Натхнення

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті